Catedra Electroenergetica

Consolidarea si aprofundarea pregatirii specialistilor in domeniul electroenergeticii a capatat o mare amploare dupa organizarea Institutului Politehnic in anul 1964 si a Facultatii de Electrotehnica in cadrul acestuia.

Din 1965, in functia de sef de catedra este ales, prin concurs, conf.dr. Constantin Reazantev - fondator al catedrei.
Din 1970 pina in 1974 in postul de sef al catedrei este ales conf.dr. Boris Ladviscenco.
In 1974 a avut loc divizarea catedrei:
 •  SRE - Sisteme si Retele Electrice si
 •  AEEII - Alimentarea cu Energie Electrica a Intreprinderilor Industriale.

Sef al catedrei SRE din 1974 pina in 1984 este ales conf.dr. Boris Ladviscenco, iar din 1984 pina in 1994 sef al catedrei SRE este ales conf.univ.dr. Ion Stratan. In calitate de sefi ai catedrei AEEII au fost numiti in anul 1974 - conf.dr. Iurii Chiseliov, in 1980 - conf.dr. Ion Romanciuc, in 1985 - lect.sup.dr. Ion Protuc.

In anul 1994 are loc comasarea celor doua catedre in una singura, care se numeste catedra de Electroenergetica, sef de catedra fiind ales prof.univ.dr. Ion Stratan. Din anul 2000 pina in 2009, sef al catedrei de Electroenergetica a fost conf.univ.dr. Ion Protuc, urmat de catre conf.univ.dr. Victor Pogora pina in anul 2013.

Restructurarile UTM din anul 2016 au dus la comasarea Catedrei Electroenergetica si a catedrei Bazele Teoretice ale Electrotehnicii, fiind creat Departamentul Electroenergetica si Electrotehnica, condus de prof.univ.dr. Ion Stratan.

Absolventii specialitatii Electroenergetica pot activa in Retele electrice (RED-uri), la intreprinderi industriale, comunale, institutii de proiectare s.a.

 


© ----  •  Universitatea Tehnica a Moldovei  •  Gropa Victor